torsdag den 4. februar 2010

Amme-tyrani go home!!!


Ak og suk! I søndags stoppede jeg med at amme, da jeg snart skal igang med noget medicin, som ikke er sund for en lille baby. Amning har for mig, som for så mange andre, været noget af en fu***** kamp, og det er aldrig lykkes mig at amme fuldt uden lidt modermælkserstatning "on the side". Jeg har ofte følt mig utilstrækkelig og haft dårlig, dårlig samvittighed.
Men det sidste stykke tid har jeg dog accepteret ammesituationen, som den nu engang var.
Men ovenpå alle disse frustrationer er det mig lidt en gåde, hvorfor det er så smertefuldt at sige farvel. Men tanken om, at jeg aldrig skal holde min lille skat ind til mit bryst, den ultamative trøste- og falde-i-søvn-maskine, gør altså ondt. Men mon ikke det er sådan for de fleste kvinder, der stopper med at amme?
Åh, alle de følelser, og ohhhh alle de hormoner.
Min fantastiske sundhedsplejerske (god kemi blev der sagt!!) var her i dag, og vi fik en lang og god snak om det hele. Blandt andet om hvordan det kan opleves som skamfuldt ikke at kunne amme optimalt. Men hvorfor gør det lige det?? Man skader jo ikke ligefrem barnet ved at give det erstatning...
Hun fortalte mig om en artikel, hun har været med til at skrive, som netop omhandler hvordan "amme-tyraniet" kan påvirke forældrene i en uheldig retning. Det er god, god læsning, synes jeg! Dejlig realistisk og afslappet holdning fra en flok professionelle - dem vi lytter så meget til.
Artiklen kan læses HER, hvis det har interesse.

13 kommentarer:

 1. kære Trine!
  rigtig god artikél. Sofie var ca 7½ mdr da jeg stoppede med at amme og puha det er ikke sjovt. netop fordi man føler at det er den der ultimative maskine som du beskriver. ;-) Men Sofie ELSKER sin flaske nu (og ja hun får stadig aftenflaske)og vi hygger så dejligt når hun får flaske. jeg har selv haft lidt af en ammekamp med ubeskrivelige ammesmerter, sår, betændelse og hvad der nu ellers er, og kan da godt nogengange tænke idag, at jeg måske skulle være stoppet noget før. Hvis jeg nu havde set den artikel som du henviser til, så kunne det være at det var blevet til noget, og hele amme/mme-perioden kunne have været noget hyggeligere for os begge. Nå men vil egentlig bare sige at det er godt at atiklen også kommer frem her i blogland så endnu flere kan få gavn af den!
  Hilsen Lea

  SvarSlet
 2. Hej Lea!
  Rart at høre om dine erfaringer. Og at blive mindet om, at det jo ender lykkelig det hele :-) Jeg er allerede kommet lidt længere i farvel-til-amme-processen og kan også glæde mig over at ha sluppet af med "de besværlige bryster", men det tager nok lige lidt tid at komme mig HELT over det.
  Ja, sådan en artikel kunne sikkert være guld værd for mange stakler, der presser sig selv til det yderste, og hvor al glæden ved nærheden med det lille nye mennesker går tabt. Det er ikke kun hvad man spiser men i aller højeste grad også hvordan! Kloge ord!
  Skal du ikke også ha en blog Lea?? ;-)
  Venlig hilsen Trine

  SvarSlet
 3. Tak for link, den artikel skal jeg da lige have læst. Nu er der jo ikke længe, til jeg selv skal igang (eller ikke) med amningen. Kan godt forstå det er lidt hårdt at skulle stoppe, men så må flaske-stunden blive lige så god og hyggelig. Det kan du garanteret godt få den til at være ;)

  SvarSlet
 4. Det var så lidt Julia, og ih altså, hvor er det spændende for dig!!! Hvornår er du sat til?? Håber du vil huske artiklen, hvis det der amme-pjat en dag blive for meget for dig. Jeg ville nu gerne ha læst den, før jeg fik barn.
  Flaskestunden er nemlig rigtig hyggelig! Det går mere og mere op for mig. Jeg har sådan en skøn og intens øjenkontakt med Edith under flaske-seancen, og det er altså ikke så tosset :-)

  SvarSlet
 5. Hej Trine.

  Klokken er mange og jeg burde gå i seng, for imorgen gælder det mdr.gr. HepHey :o)
  Nej jeg blir lige nødt til at skrive dig en kommentar.

  Jeg kan rigtig rigtig godt følge dig. Jeg tror, jeg havde det lige sådan, hvis det ikke var fordi vi blev tvunget til flasken, da Asta var 2 mdr. Jeg havde "bare" ikke nok til hende. Pyha, virker mine babbelapper ikke ??? Var nok min første tanke og bagefter synes jeg, at jeg mistede noget af kontakten til hende, ved at Keld nu også kunne stille hendes basale og så vigtige "madbehov". Han var glad for at få lov til også, at være den der mætter, hvilket gjorde at han fik en meget tættere kontakt til Asta. Det var jo ikke fordi, jeg ikke kunne unde dem det, men jeg følte mig nok lidt udenfor lige pludselig. Og SÅ KOM DEN..... Modermælk er det bedste for dit barn. Åh nej..... Blir hun totalt allergisk, får horn i panden og hale i enden!!! Ja det ville næsten ingen grænse tage. Derfor er artiklen her genial. Den rammer lige plet, og ikke mindst fjerner den dårlige samvittighed. Da vi ligesom var videre og ovre de værste kvaler, lykkedes det også at supplere flasken med amning frem til jul. Jeg er SÅ glad for at det lykkedes. Og ja nu sidder jeg pludselig og supplere med grød :o)

  Åh ja lige en sidste ting. Jeg synes at den øjenkontakt jeg har med Asta når hun får flaske er mere intens end den var ved amning. Åh de kære små øjne der kigger så uskyldigt og forelsket op på sin mor.

  Nå, jeg blir simpelthen nødt til at finde sengen. Håber ikke det er det rene volapyk og fuld af tastefejl jeg har fået lavet ???

  Nat nat søde Trine.
  Kh Lunde.

  P.S: Lea du skal da ha´ en blog ;o) Det er fantastisk, tro mig :o)

  SvarSlet
 6. Lunde! Den mail kunne ha været skrevet af mig!! Jeg har heller aldrig haft mælk nok, og var på et tidspunkt så bange for, hvad modermælkserstatning ville gøre ved Edith. Men min søde, søde sundheds'er fik hurtigt sat mig på plads. For jeg gjorde jo ikke andet end at være en god mor, der opfylder mit barns behov!! Hallo!!
  Jeg havde slet ikke øjenkontakt med Edith under amningen, så det er skønt at studere de små glugger.
  Ja, den artikel burde læses af MANGE nybagte mødre! Glad for du også gad læse den.
  Håber du endte med at komme i seng.
  Jeg kender det alt for godt. Det er bare så sjovt at være vågen om aftenen...det er bare knap så sjovt når man bliver vækket af en baby alt for tidligt næste morgen.
  Godmorgen Lunde!
  Knus fra Trine

  SvarSlet
 7. Kender desværre alt for godt til tyrani og amme-kamp!!! Det er vanvittigt at noget "så narturligt" skal være SÅ hård en kamp - det synes jeg nemlig det var og langt de fleste jeg kender synes det!
  Jeg oplever at størstedelen dropper amningen - der er ting som er vigtigtere; at have det godt med sig selv og sit nyfødte barn!!!
  Jeg selv var også igennem et h*** rent ud sagt, og er ret imponeret over at jeg i dag ammer fuldt ud.
  Glæder mig til at læse artiklen! :)
  Pøj pøj... ;)

  SvarSlet
 8. Dy har så ret, Helle, det vigtigste er helt klart at være glad og harmonisk. Hvis man bliver helt deprimeret pga amning, så er det ikke sikkert, at det er besværet værd.
  Min sundhedsplejerske fortalte mig også, at der er en voldsom fokus på amning her i landet i forhold til de fleste andre europæiske lande. Nok ofte lidt for voldsom.
  Håber du også får noget ud af artiklen :-)
  God læsning og god weekend!

  SvarSlet
 9. Hader den der holdning at man ikke er en god nok mor hvis man opgiver amning. Virkelig HADER! Synes det er det værste bræk folk kan komme med angående amningen. Altså, det vigtigste er da at barnet for mad, kærlighed, tryhed og varme og det kan de udemærket få uden en babs i munden. Jeg ammede selv og KÆMPEDE mig gennem de første 2 måneder, med de klammeste sår, betændelse,ammebrikker, kamilletes indlæg, div. blødgørende cremer og hvad har vi. Jeg følte faktisk lidt, at jeg ikke turde droppe det pga disse holdninger..bla. fra en tæt veninde. Jeg holdte ud og endte da også med at blive glad for det, men de første 2 måneder frygtede jeg faktisk hver gang han skulle have mad, fordi det gjorde så fandens ondt og jeg kunne ikke se en ende på de sår. Det jo svært at sige hvordan det ville være, hvis jeg var stoppet, og ved ikke om jeg ville gøre det anderledes, hvis vi får nr 2. Men det er da frygteligt, at man skal have det sådan pga nogle latterlige forstokkede holdninger.
  Nå, det blev lidt langt, men synes du skal vide, at du IKKE er nogen dårlig mor, fordi du ikke ammer mere. Absolut ikke!
  Slut punktum, må hellere gå i seng nu..men vil helt sikkert læse den artikel imorgen.

  SvarSlet
 10. Hej Trine.
  Jeg tror alle de, der har prøvet, at må opgive amningen kan sætte sig i dit sted. 1000 tanker om sig selv som en dårlig mor, farer rundt i knolden på én.
  Men, hvem er det lige, der har afgjort, at god-mor-genet sidder i brysterne?
  Vingummiens grandfætter og grandkusine er begget røget på flaske efter henholdsvist 3 uger og 1 uge. Det var ikke et bevidst valg, men den rette beslutning for mit forhold til begge børn på det tidspunkt. Jeg kæmpede en ulige kamp, der ikke kunne lykkes hvor gerne jeg end ville og helt ærligt, både Gustav og Frida fik en meget gladere mor efter jeg gav op og overgik til fuld erstatning.
  Og er det ikke det ultimative - at være en god, glad mor, der kan opfylde podernes behov - med bryst eller flaske.

  Håber ellers det går godt. Tillykke til J med de fine eksamensresultater og velkommen tilbage til hverdagen til dig :-)

  Kh Charlotte og co.

  SvarSlet
 11. Ulla - Håber du fik noget ud af artiklen.
  Nej, man skal virkelig ikke stemples som dårlig mor bare fordi man ikke ammer. Den nægter jeg altså også at tage på mig! Ikke nok med at det er forstokkede holdninger, så er det jo totalt misforstået! Man skal bare blande sig udenom, skal man!
  De første 2 måneder synes jeg altså også var hårde. Heldigvis nåede jeg også at prøve når amningen fungerer...nogenlunde. Men efter Vingummien kun får erstatning, bliver hun ordentlig mæt og sover længere og bedre (lidt maveproblemer, men hun skal jo også lige igang). Selvom det var følelsesmæssigt hårdt at give slip, så er det altså bare lettere og bedre nu. Skønt!

  Charlotte - Rart at du kigger forbi engang imellem :-)
  Hehe ja, godt at god-mor-genet ikke sidder i brysterne! Og ofte er det vigtigere at børn får glade forældre end det ofte så overvurderede mamma-mælk.
  Og dine to små nuttebasser er da nogle af de gladeste, sundeste og raskeste børn, så det tyder på at det ih-åh-så-fantastiske mordermælk ikke har haft den store betydning i den henseende.
  Det går godt for tiden. Det er faktisk ok at være tilbage i virkeligheden, og J-manden nyder sin barsel og sin datter.
  Jeg har jo haft mine fysiske ups and downs, men er egentlig glad og tilfreds med stort set det hele :-)
  HILS familien!

  SvarSlet
 12. Hej Trine

  Jeg faldt over din blog, og syntes, det her indlæg var rigtig interessant. Så jeg blev inspireret til at skrive en længere smøre på min egen blog - med henvisning til din.

  Kh Stine

  SvarSlet
 13. Vi var indlagt 1 uge efter fødslen, for at få gang i amningen og da sønnen tabte sig for meget. Jeg prøvede alt fra udmalkning imellem amningen for at booste den, til piller, var over ammebrik og fik alverdens råd. Godt heller ikke til at amme fuldt og stoppe efter 3 måneder, da der næsten ikke var mere og det var for hårdt, da sønnen helst ville have min mælk og lå og slog i brystet, fordi der ikke var mere.
  Det var hårdt, da jeg følte mig som en ringere kvinde, men fordelen var så at faren og andre kunne tage over, de første 3 uger tog faren hver nat så jeg kunne sove.
  Jeg kan ikke ændre noget, og sådan er det, og det er okay, men det er godt du sætter lidt fokus på det:-)

  SvarSlet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...